Zes dingen die je team van je verwacht als hun Scrum Master

Ik heb met je team gepraat. Nou, waarschijnlijk niet jouw exacte team. Maar veel teams zoals zij. En die teams hebben zes dingen met ze gedeeld die ze willen dat hun Scrum Masters doen.


1. Help ze de grenzen te begrijpen

Aan agile teams wordt verteld dat ze zichzelf organiseren. Maar dat betekent niet altijd hetzelfde in elke organisatie. Bijvoorbeeld:

  •     Heeft het team de autoriteit om zijn eigen technische werk toe te voegen aan een sprint?
  •     Heeft het team autoriteit over wie er in het team zit?
  •     Kan het team de sprintlengte wijzigen zonder de Scrum Master te vragen?

    Hoeveel geld kan het team besteden aan tools, teamactiviteiten of iets zonder toestemming?

De lijst is eindeloos. Teams worstelen vaak als ze voor het eerst vertellen dat ze zichzelf organiseren, omdat ze niet weten wat het betekent. Help uw team de grenzen te begrijpen waarbinnen zij vrij kunnen werken.

 

2. Laat ze veilig voelen


Een belangrijke taak van de Scrum Master is het creëren van veiligheid. Teams moeten bijvoorbeeld een sprint kunnen plannen zonder bang te hoeven zijn dat ze worden belazerd als ze niet alles voltooien wat ze verwachten.

Teams moeten werk van hoge kwaliteit produceren (maar dat is gedefinieerd in de organisatie), maar moeten weten dat ze niet in de problemen zullen komen als een eerlijke fout een fout in de productie toestaat.

Teams moeten waarheidsgetrouw kunnen antwoorden op de vraag: “Hoe lang duurt het om deze set functies te bouwen?” Wanneer teams zich gedwongen voelen om kunstmatig vroege antwoorden te geven, verliest iedereen wanneer de functies later worden geleverd dan beloofd (maar waarschijnlijk eerder dan het team zou hebben gezegd als ze zich veilig zouden voelen om dit te doen).

3. Loof hen


Iedereen vindt het leuk om te horen dat ze het goed doen.

Ik nam mijn honden uit voordat ik ging zitten om dit vandaag te schrijven. Terwijl we liepen passeerden we een vrouw met een mooie bruine Labradoodle. Ik zei: “Je hebt een mooie hond.” En ze lichtte op, stralend. Ik betwijfel of ze er veel aan heeft bijgedragen dat haar hond mooi is. Het is niet alsof ze DNA delen. Maar ze waardeerde het compliment natuurlijk heel erg.

Je teamleden zijn hetzelfde. Wanneer iemand iets goeds doet, laat het hem dan weten. Zelfs een simpele, ‘leuke baan’, kan helpen. Wees oprecht, natuurlijk, maar zodra je op zoek gaat naar mogelijkheden om teamleden te prijzen, zul je er genoeg van vinden.


4. Ondersteun hen


Uw team wil uw steun. U weet dat het een deel van uw taak is om belemmeringen weg te nemen, maar meer nog, u moet ernaar streven om problemen weg te nemen voordat ze belemmeringen worden.

Het ondersteunen van uw team gaat verder dan het omgaan met belemmeringen. Teamleden voelen zich gesteund wanneer je altijd eerlijk en eerlijk met hen bent. Wanneer je een teamlid vertelt dat je iets doet, volg het dan door het te doen. Je helpt ze verantwoordelijk te houden voor hun verplichtingen; houd jezelf aan dezelfde (of hogere) standaard.

Wees benaderbaar. Als je de hele dag in een slecht humeur bent, kun je niet verwachten dat teamleden naar je toe komen als ze hulp nodig hebben.

Praat met teamleden. Praat niet zoveel dat je hen in de weg laat lopen, maar wees je bewust van hoe elke persoon het doet tijdens de sprint. Weet wanneer je hulp kunt bieden, zelfs als dat is om gewoon te luisteren of iemand op een ochtend een kopje van hun favoriete koffie te brengen.


5. Laat ze er goed uitzien


De ergste Scrum Masters die ik tegenkwam, hadden allemaal dezelfde eigenschap: ze dachten dat het erom ging om er goed uit te zien. Deze Scrum Masters zouden sprintrecensies starten door dingen te zeggen als: “Laat me je laten zien wat ik het team voor je heb laten bouwen.”

De taak van de Scrum Master is om het team er goed uit te laten zien. Niet kunstmatig maar door goed te zijn. Goede Scrum Masters helpen teamleden zo goed mogelijk te zijn. Ze zorgen er vervolgens voor dat de organisatie weet dat teamleden goed werk verrichten.

6. Weet wanneer je de regels moet overtreden


De regels van Scrum zijn minimaal, maar ze bestaan ​​om goede redenen. Elk team helpt om behendig te zijn en verhoogt de kans op succes. Maar zoals het gezegde luidt, zijn regels bedoeld om te worden verbroken.

En uw team wil dat u de regels overtreedt wanneer het passend is om dit te doen. Gezond verstand moet zegevieren en in sommige situaties staan ​​regels in de weg van gezond verstand. Een goede Scrum Master herkent die situaties.

Bijvoorbeeld, nooit een sprint uitbreiden is een regel die ik volg. Meestal. Heb ik het gebroken? Ja, niet vaak en altijd om een ​​goede reden.

Drie uur is de maximale duur van een sprint retrospectief. Negenennegentig procent van mijn retrospectieven gebeurt in minder tijd, meestal veel minder tijd. Maar hebben teams die ik heb gecoacht deze drie-urige regel gebroken? Ja, af en toe wanneer een echt actueel onderwerp werd besproken en het leek beter om door te gaan dan een nodig gesprek uit te stellen. Meer over Scrum op https://www.ipeople.nl/