Zelf een urn maken?

We krijgen er allemaal wel een keer mee te maken, de dood van een partner, familielid of iemand uit onze vriendenkring. Zeker als we wat ouder worden zien we om eens heen steeds meer sterfgevallen en dat is natuurlijk logisch. We worden ouder en daarmee wordt de kan op ziektes en overlijden natuurlijk ook groter. Vroeger werden mensen meestal begraven in Nederland, maar al vrij snel werd de crematie ook populair. Sommige mensen vinden het idee om na hun dood gecremeerd te worden afschuwelijk, anderen vinden het idee wel prettig. Ook op dat gebied verschillen mensen uiteraard van smaak zullen we maar zeggen.

Traditionele urn bestellen

Vroeger was het aantal en soort urnen waaruit men kon kiezen als er iemand in onze omgeving was overleden relatief beperkt. Het was allemaal vrij strak en ingetogen, niet in de laatste plaats omdat er toch nog wel een taboe lag op de dood. Maar de tijden veranderen, tegenwoordig kun je uit een groot aantal soorten, kleuren en maten urnen een keuze maken. Zo zijn er naast de gewone urnen voor volwassenen ook urnen voor kinderen en huisdierenurnen. Kinderurnen bijvoorbeeld, zijn in veel gevallen gedecoreerd met kinderafbeeldingen of knuffels. Bij huisdierenurnen zie je in veel gevallen een afbeelding van het huisdier dat is overleden, zoals bijvoorbeeld een hond of een kat. Daarnaast zie je ook veel urnen van glas, ontworpen door kunstenaars op de markt verschijnen. Kennelijk is er toch wel vraag naar, want de sites die dergelijke urnen en gedenkobjecten aanbieden, schieten echt als paddenstoelen uit de grond.

Zelf een urn (laten) maken

Maar wat erg in opkomst is, is het zelf maken of laten maken van een urn voor een overleden dierbare of huisdier dat gecremeerd is. Er zijn zelfs speciale cursussen die je kunt volgen om zelf een urn te maken. Cursisten kunnen dan zelf een urn maken uit klei die dan ongeveer twee weken moet drogen. Vervolgens wordt de urn van klei gebakken en wordt er vervolgens glazuur op de urn aangebracht. Dan wordt de urn nog een keer gebakken en kan uiteindelijk de as van de overleden persoon of huisdier in de urn worden geplaatst. Het proces is in de praktijk natuurlijk wel wat ingewikkelder en uitgebreider, maar zo gaat het samengevat ongeveer in zijn werk. Maar het is natuurlijk ook mogelijk de urn te laten maken door iemand die daar goed in is. Het enige wat dan besproken wordt is de soort urn, de grootte, kleur, vorm, enz. Vervolgens wordt de urn dan voor u vervaardigd.