Wat is het voordeel van de SCIOS?

Waar staat SCIOS voor?

SCIOS is een organisatie die stookinstallaties keurt en kijkt of deze nog naar behoren functioneren. Bent u in het bezit van een aggregaat of generator? Dan is de kans groot dat deze fungeert middels een verbrandingsmotor. Als dit het geval is, zal de SCIOS ook bij uw generator of aggregaat kunnen komen controleren. De afkorting staat voor Stichting Certificering Onderhoud en Inspectie van Stookinstallaties. De SCIOS heeft vakkundige werknemers in dienst die precies weten waar ze tijdens een keuring of inspectie op moeten letten. Op deze manier wordt de veiligheid van de stookinstallaties gewaarborgd.

Waarom voeren zij hun keuringen uit?

Onder ander aggregaten en generatoren worden onder de keuringen van de SCIOS onderworpen. En dat is maar goed ook. Wanneer u in het bezit bent van deze apparaten (of andere stookinstallaties) dan wilt u natuurlijk zeker zijn van een aantal dingen. Ten eerste moeten ze goed functioneren op het moment dat u ze nodig heeft. U heeft er niks aan als juist op het moment suprême de techniek het laat afweten. Ten tweede moet het veilig zijn om de stookinstallaties te gebruiken. Omdat er ook met gas gewerkt kan worden moet met zekerheid vastgesteld worden dat er niks mis kan gaan. Ten derde heeft een stookinstallatie invloed op het milieu, wanneer er gebruikt gemaakt wordt van fossiele brandstoffen. Middels een keuring van de SCIOS wordt gekeken of de uitstoot nog binnen het normale valt en of er niks geks aan de hand is. Zo wordt een stookinstallatie door de SCIOS keurig op meerdere gebieden bekeken.

Waar let de SCIOS voornamelijk op?

Bij een keuring van de SCIOS wordt gekeken naar een aantal aandachtspunten. Bij noodstroomaggregaten zijn dat er in ieder geval drie. De aandachtspunten worden ook wel scopes genoemd. Zo kijken de medewerkers van de organisatie bijvoorbeeld naar de verbrandingsmotor en de gasturbines. Functioneren die nog naar behoren en is daar niks vreemds aan te zien of te horen? Een tweede scope is de emissiemeting, die wordt gedaan wanneer uw aggregaat of generator meer dan 500 uur per jaar draait. Voor een andere scope wordt de indien aanwezige brandstoftoevoerleiding gecontroleerd. Deze laatste geldt wanneer u een installatie heeft met een extern aangesloten tank.

Controle is van groot belang

De controle van de SCIOS is van groot belang. Zowel voor uzelf als voor het milieu is het nodig om de stookinstallatie(s) te keuren. U wilt het natuurlijk weten als het aggregaat of de generator het niet doet of eventuele mankementen vertoont. Zo kunt u deze oplossen alvorens u de installatie direct nodig heeft. Zeker op die moment moet deze er voor u zijn en moet u niet hoeven twijfelen over het kunnen functioneren hiervan. De SCIOS helpt u op weg naar een helder resultaat waardoor u goed op de hoogte bent.