Wat is een intentieverklaring

Je hebt er vast misschien wel eens van gehoord, de intentieverklaring, maar wat is dit voor een verklaring en wat kun je er allemaal mee doen?

Huis kopen met intentieverklaring

Een intentieverklaring word in de meeste gevallen gebruikt om een huis te kopen. Een intentieverklaring is een verklaring van je werkgever dat hij of zij de intentie heeft om met je door te gaan, ook al heb je nu bijvoorbeeld een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Met een intentieverklaring sta je simpelweg sterker bij de aanvraag van een hypotheek voor het huis wat je graag zou willen kopen. Deze verklaring dient ondertekend te worden door je werkgever, maar houd er rekening mee dat deze verklaring niet inhoud dat je een vaste aanstelling krijgt.

Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je een hypotheek met tijdelijk contract wilt financieren dat een intentieverklaring eigenlijk noodzakelijk is om de financiering rond te kunnen krijgen. Overigens is het ook mogelijk om een hypotheek rond te krijgen met een opgave van je jaarinkomen van de afgelopen drie jaren. Wel moet daarbij gezegd worden dat de bank uitgaat van het gemiddelde inkomen. Mocht je dus het afgelopen jaar werkloos zijn geworden, dan zal je hypotheek hoogstwaarschijnlijk worden afgewezen, omdat je gemiddelde inkomen namelijk enorm gezakt is het laatste jaar. Daarnaast telt het laatste jaar ook strenger dan de twee voorgaande jaren.