Waarom is een snelle website belangrijk?

In tijden van vluchtig consumentengedrag is een website die snel laadt onontbeerlijk. Alleen een paar seconden wachten kan ervoor zorgen dat een potentiële klant wegklikt en doorsurft naar jouw concurrent. Belangrijk dus om te weten waar deze laadsnelheid door beïnvloed wordt zodat je deze punten kunt aanpakken.

Een snelle website is belangrijk op meerdere vlakken
Een snelle website is ten eerste erg belangrijk voor de gebruikservaring van je bezoeker. Dit geldt vooral wanneer diegene je website voor de eerste keer bezoekt. Hij of zij zal meerdere pagina’s snel willen zien om te oordelen of jouw website de juiste is waar naar gezocht werd. De gebruiksbeleving in die eerste momenten zijn cruciaal en bepaalt dus voor een groot deel hoe positief of negatief iemand jouw website beoordeelt. Een lange laadtijd draagt vanzelfsprekend niet toe aan een goede gebruikservaring.

De laadtijd is daarnaast ook een belangrijke factor dat deels bepaald hoe hoog je rankt in Google. Websites met een snellere laadtijd worden hoger gerankt dan tragere websites, mits de content natuurlijk ook relevant is. Dit komt omdat Google er in haar indexatie naar streeft websites te belonen die de gebruikservaring van bezoekers optimaliseert. Dit geldt zowel voor content, de aanwezigheid van relevante links of, in het geval van laadsnelheid, de techniek van je website.

Snelheid van je website meten
Om erachter te komen of je je site kan verbeteren en wat je kan verbeteren is het uiteraard goed om eerst te achterhalen wat de huidige snelheid van je website is en of er mogelijk elementen te identificeren zijn die de laadtijd vergroten. Er zijn genoeg tools die je daarbij kunnen helpen. De bekendste gratis tool is waarschijnlijk die van Google zelf, Google PageSpeed Insights. Deze tool geeft je voor zowel desktop als mobiel een totaalscore met bijbehorend lijstje van verbeterpunten mee. Het zal niet vaak niet meteen lukken om alle verbeterpunten te elimineren, maar zorg er in ieder geval voor dat de belangrijkste punten snel gedaan worden. Bijvoorbeeld als er ‘Reactietijd van server verbeteren’ er als punt van aandacht tussen staat!

Lees meer over hoe je je website sneller kunt maken en over gerelateerde onderwerpen op de blog van Immense full service internetbureau