Waar je een aggregaat keuren moet

Een aggregaat keuren: waarom moet dat?

Een aggregaat keuren is van groot belang voor de veiligheid en het functioneren van het apparaat. Dit moet natuurlijk op elk moment naar behoren kunnen functioneren. Als je kijkt naar de momenten dat een aggregaat (ook wel een generator genoemd) wordt ingezet zie je dat stroom dan niet mag ontbreken. Zo kan deze mobiele stroomtoevoer gebruikt worden om tijdens een buitenactiviteit of buitenevenement de apparatuur van voldoende stroom te voorzien. Denk aan alle geluidsinstallaties en verlichting tijdens een concert. Wat nog belangrijker is om te realiseren is dat aggregaten ook worden ingezet op plekken waar het originele stroomnetwerk niet kan uitvallen zonder dat er problemen ontstaan. Denk aan een ziekenhuis of een verplegingstehuis. Wanneer de medewerkers daar geen beschikking meer hebben over stroom kan dat zelfs levensgevaarlijk worden. Ook in die situaties is het dus van groot belang dat een generator haar werk kan doen op het moment dat dat gevraagd wordt.
Een aggregaat keuren zorgt ervoor dat je weet dat het apparaat naar behoren werkt en dat je niet hoeft te stressen wanneer er eentje nodig is.

De keuring gebeurt door de SCIOS

De SCIOS is een stichting die stookinstallaties controleert. Het is de afkorting van Stichting Certificering Onderhoud en Inspectie Stookinstallaties. Een aggregaat is officieel ook een stookinstallatie, omdat deze apparaten over het algemeen een verbrandingsmotor gebruiken. Om die reden gebeurt een keuring door de SCIOS ook bij aggregaten. En dat is maar goed ook, omdat op deze manier de veiligheid en het functioneren geborgd wordt.

Moet mijn aggregaat verplicht gekeurd worden?

Of het aggregaat waarover jij beschikt verplicht gekeurd dient te worden hangt af van een aantal factoren. Zo moet je kijken naar het maximale vermogen dat deze verbruikt. Beschik je over een aggregaat van minder dan 20 kW? Dan is het aggregaat keuren niet wettelijk verplicht. In de volgende categorie (tussen de 20 kW en de 100 kW) is het een ander verhaal. Daar moeten niet-gasgestookte varianten eens in de vier jaar gecontroleerd worden. Heeft jouw aggregaat een thermisch ingangsvermogen van meer dan 100 kW? Dan moet het eens in de twee jaar gecontroleerd worden. Heeft het aggregaat meer dan 500 draaiuren per jaar? Dan wordt er ook een emissiemeting uitgevoerd. En als je aggregaat beschikt over een externe tank dan wordt ook de brandstoftoevoerleiding gecontroleerd. Zo weet je zeker dat na te controle alles nagekeken is en gegarandeerd goed werkt. Een aggregaat keuren zorgt voor veiligheid en een goed functioneren van het apparaat wanneer het het hardst nodig is.