Spiergroepen trainen

Om dit artikel over spiergroepen trainen goed te beginnen neem ik je terug naar waar het allemaal begint. Je rug, borst en been spieren. Deze drie spiergroepen bestaan ook weer uit nog eens drie soorten spierweefsel alleen wat voor soorten spierweefsel zijn er eigenlijk?

Er zijn drie soorten spierweefsel namelijk dwarsgestreept spierweefsel, glad spierweefsel en hartspierweefsel.

Dwarsgestreept spierweefsel word zo genoemd vanwege het uiterlijk onder de microscoop, het is spierweefsel dat bestaat uit lange, veelkernige spiervezels. Dwarsgestreept spierweefsel vind je rondom het skelet om voornamelijk botten uit ons lichaam met elkaar te verbinden. Glad spierweefsel is zoals de naam al doet vermoeden een spierweefsel dat glad van structuur is en deze spieren vind je in het maag-darmstelsel, bloedvaten, luchtwegen en voortplantingsorganen. Hartspierweefsel heeft 1 of 2 kernen en is lang en vertakt. Hartspierweefsel is in zijn geheel continu aan het werk en kan afwisselt snel en langzaam samentrekken.

Hoe train je spiergroepen?

Spiergroepen trainen doe je door de juiste spiergroepen met elkaar te combineren. En als je gaat sporten dan moeten de spieren die je traint elkaar aanvullen. Een andere veelvoorkomende fout is dat er twee grote spiergroepen worden getraind tijdens één workout. Je benen en rug in een workout proppen vraagt vaak teveel energie van je lichaam. Dit is vaak een klap is voor je zenuwstelsel.

Je geeft alles tijdens het trainen van de eerste spiergroep, wat zoveel van je vraagt dat je bij de tweede spiergroep niet alles kunt geven. Als je toch gaat voor maximale spiergroei dan kun je het beste de principes van het bodybuilden gebruiken. Hierbij richt je je workout op één grote spiergroep bijvoorbeeld je rug, borst en benen en train je als aanvulling hierop twee kleinere spiergroepen zoals schouders, buikspieren, biceps, triceps, hamstrings of je kuiten.

Deze routine zal effectief zijn voor beginners, maar uiteindelijk zal het niet genoeg stimulans geven voor spier- of krachttoename. Deze manier van trainen biedt onvoldoende stimulansen voor lifters om de groei voort te zetten, omdat er te veel rusttijd voorbij gaat tussen het trainen van spieren. Net als veel andere aspecten van het menselijk lichaam moet het voortdurend worden gepusht en uitgedaagd om te verbeteren, en zoals de meeste vaardigheden moeten ze regelmatig worden beoefend om beter te worden.

Spiergroepen trainen tijdens zwemmen

Om je spieren in goede conditie te krijgen is zwemmen zeer geschikt om te doen. Zwemmen zorgt er namelijk voor dat je pezen, spieren en gewrichten goed doorbloed raken, beter functioneren en flexibeler worden. Bij zwemmen worden je spieren dus wel gespierder, maar raken ze niet zo opgepompt als bij bodybuilden. Je traint met zwemmen dus niet zozeer de grootte van de spieren maar meer het spieruithoudingsvermogen. Hierdoor kunnen je spieren een activiteit dus steeds langer volhouden.