Robotmaaier kooptips

Robotmaaier kooptips

Robotmaaiers zijn automatische grasmaaiers welke je niet hoeft te duwen of na gebruik op moet ruimen in de schuur. Ze rijden en maaien geheel zelfstandig je gazon en keren, wanneer nodig, terug naar het oplaadstation om de accu op te laden of om te wachten op het volgende maaiprogramma. Dit maaiprogramma kun je overigens zelf instellen, zodat de robotmaaier maait op de tijdstippen dat jij dat wilt. Wanneer je een automatische grasmaaier wilt gaan kopen, is een robotmaaier vergelijken het eerste wat je moet doen. Je dient namelijk met een aantal zaken rekening te houden. Het is belangrijk om te kijken of je gazon voldoet aan een aantal vereisten voor het gebruik van een robot grasmaaier. Hieronder volgen een aantal robotmaaier kooptips.

Gazongrootte

De grootte van je gazon is leidend voor welk type robotmaaier je nodig hebt. Om een gazon tot ongeveer 200 vierkante meter te maaien, kun je gerust een goedkoper type robotmaaier kopen. Deze types hebben vaak nog een loodzuur accu, waardoor de grasmaaier tot enkele uren achtereen kan maaien, maar daarna wel bijna 20 uur aan de lader moet. Dit hoeft geen probleem op te leveren wanneer je een klein gazon hebt. Heb je een groter gazon, dan dient de grasmaaier veel onderweg te zijn, anders heeft het apparaat niet genoeg tijd het gras lekker kort te maaien.

Hellingen

Normaal gesproken kun je ieder gazon met een robotmaaier onderhouden, maar de hellingshoek kan per machine nog wel eens verschillen. Kies dus een robotmaaier die met de hellingen in je gazon goed om kan gaan, want het zou zonde zijn als je nieuwe grasmaaier bepaalde gedeelten van het gazon niet (goed) kan maaien. Let op: sommige maaiers hebben een randmaaifunctie, wat betekent dat ze de gazonranden bijna geheel mee kunnen maaien. Deze functie kom je bijvoorbeeld tegen bij de Robomow robotmaaiers. Toch zul je vaak nog even met een kantenmaaier de graskanten bij moeten trimmen omdat de maairobot de randen over het algemeen niet goed mee kan maaien.

Prijs

Robotmaaiers vergelijken op prijs is iets wat de meest mensen doen. Je wilt namelijk graag de beste robotmaaier voor de laagste prijs. Maar let hiermee goed op. Het is belangrijk om bij een robot grasmaaier iets overcapaciteit te hebben. Dat wil zeggen, hij kan iets meer vierkante meter onderhouden dan dat je gazon groot is. Koop je echter een model wat geschikt is voor erg grote terreinen terwijl je zelf een klein gazon hebt, dan betaal je teveel. Ook is dit voor de maaier niet goed, omdat hij niet optimaal je gazon zal kunnen onderhouden. Voor meer robotmaaier kooptips kun je een kijkje nemen op robotmaaiervergelijken.