Rigging: wat is het en wat doet het?

Wat is rigging nou precies?

Als men praat over rigging dan worden alle materiaal bedoeld die gebruikt worden om bepaalde apparatuur de lucht in te kunnen hijsen. Veelal kiezen organisatoren van evenement ervoor om rigging te gebruiken. De kans is groot dat je zelf al eens een constructie hiervan hebt gezien. Wellicht was je je er toen nog niet bewust van wat het precies was. Als je bij een evenement wel eens omhoog hebt gekeken zag je waarschijnlijk grote aluminium balken waar het licht en het geluid aan hingen. Dat is rigging. En het is ontzettend handig als je weet hoe het werkt.

Waarvoor kun je rigging gebruiken?

Het grootste deel van de tijd wordt rigging gebruikt om audiovisuele apparatuur de lucht in te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan geluidsinstallaties die omhoog moeten komen om mensen op een hoge tribune ook te kunnen laten horen wat er op het podium gebeurt. Maar ook verlichting kan aan deze elementen worden vastgemaakt. De aluminium buizen waaraan de apparatuur wordt bevestigd heten trussen. De term rigging is het allesomvattende begrip waaronder ook de takels, bekabeling, takelbesturing en andere materialen vallen die ervoor zorgen dat de trussen met hun apparatuur de lucht in kunnen.

Een specialistische partner biedt de beste kwaliteit

Zoals je nu waarschijnlijk hebt begrepen gaat het om audiovisuele techniek die middels rigging hoog in de lucht kan hangen. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld ook een extra effect met je lichtshow. Maar om dit te kunnen realiseren moeten mensen wel deze materialen installeren. En dat moet op grote hoogtes gebeuren. Het is daarom van belang dat jij samenwerkt met een specialistische partner als jij voor rigging kiest. Deze kan je enerzijds adviseren over wat de beste keuze qua materiaal is voor jouw evenement of productie. Anderzijds kun je vertrouwen op dat deze partij de rigging voor je installeert. Dit mag je namelijk niet zelf doen, omdat het op grote hoogten gebeurt en daarmee gevaarlijk is.

Betrouwbaar en veilig

Uiteraard wil jij dat de rigging die je gebruikt te allen tijde veilig en betrouwbaar is. Het zou ontzettend vervelend zijn als je tijdens je evenement of productie continu moet denken aan wat er eventueel zou kunnen misgaan met je rigging als je niet zeker weet wat de kwaliteit ervan is. Voorkom dit door te kiezen voor een partner die de rigging grondig keurt alvorens deze te verhuren. Vaak is het verplicht dit soort materialen minimaal jaarlijks te controleren. Toch kan er in een jaar veel gebeuren en kan het fijn zijn om een partij op elk moment van de dag en waar dan ook ter wereld in te schakelen om een keuring te laten uitvoeren. Vraag van tevoren altijd of jouw partij naar keuze deze optie ook biedt. Als je dit weet kun jij met een gerust hart kiezen voor het gebruiken van de door jou beoogde rigging.