Reizen naar IJsland

IJsland, het land van rust en ruige natuur. Watervallen, gletsjers, canyons, ijsmeren met drijvende ijsschotsen, fjorden, vulkanen… Wat hier zo mooi aan is? Kijk en oordeel zelf:

De bekendste bezienswaardigheid in IJsland: Geysir

De Geysir is een geiser op IJsland en van deze naam is het alombekende woord geiser afkomstig. Geysir is afgeleid van het IJslandse werkwoord að gjósa, dat zoiets als spuiten of (op)borrelen betekent. De Geysir is nu een wat bolvormige, uit geyseriet bestaande ronde plaat met een diameter van ongeveer 14 meter, met in het midden een met heet water gevuld gat van ongeveer 3 meter breed dat 23 meter diep is. Daarna maakt de tunnel in de diepte een bocht en is de verdere ondergrondse waterloop onbekend.

Ijsland vakantie

De Gullfoss watervallen

Gullfoss (of gouden waterval) zijn spectaculaire watervallen in de gletsjerrivier Hvítá (witte rivier; vanwege het witte sediment in het water) in het zuidwesten van IJsland. Vanwege het overweldigende natuurgeweld dat hier plaatsvindt, vormen de watervallen een populaire attractie voor toeristen.

Door de Hvítá stroomt smeltwater afkomstig van enkele gletsjertongen van de Langjökull-gletsjer. Die gletsjer ligt op ruim 20 kilometer in noordelijke richting en is bij helder weer vanaf de parkeerplaats van Gullfoss te zien. De oorsprong van de rivier ligt in het gletsjermeer Hvítárvatn. Stroomafwaarts voegen zich andere kleine een grotere stromen bij de rivier, waardoor een vrij brede stroom ontstaat die over een afstand van ongeveer 45 kilometer door het landschap meandert richting Gullfoss. Aldaar stort het water met kracht de 20 meter brede, 70 meter diepe en 2,5 kilometer lange kloof binnen waar de watervallen zijn gelegen. Op deze locatie bevinden zich verschillende grondlagen. Zachte gesteenten die gemakkelijk eroderen worden afgewisseld door keihard basalt, waar erosie weinig vat op heeft. Door het wegslaan van de zachte ondergrond konden de watervallen ontstaan. Gemiddeld stroomt er ’s zomers 120 kuub water per seconde over de waterval. In de winter is dat 80 kuub. De grootst gemeten hoeveelheid water die over de waterval stroomde is maar liefst 2000 kuub per seconde. Het water stort in twee trappen de waterval af. In de eerst trap valt het water 11 meter naar beneden en in de tweede trap, die haaks op de eerste staat, nog eens 21 meter.

vakantie in IJsland

Þingvellir nationaal park

Het nationaal park Thingvellir (IJslandse naam: Þingvellir) is een van de meest prachtige en pittoreske plekken van IJsland. Het gebied is bovendien van groot historisch belang geweest voor het land. Thingvellir is een immens grote, geologische spleet in de Aarde, die zich heeft gevormd tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Het is slechts een van de weinige plaatsen ter wereld waar de Midden-Atlantische Rug boven water loopt. De fissuur leidde tot de vorming van het grootste meer van IJsland, met spectaculaire kliffen, die voor een ongelofelijk bijzondere aanblik van het landschap zorgen. Thingvellir was voor korte tijd de eerste parlementaire vergaderzetel ter wereld. Rond de 10de eeuw organiseerden de Vikingen hier namelijk hun jaarlijkse vergadering. Ze verzamelden zich rondom een grote rots en bespraken nieuwe wetten en deden voorstellen voor wetswijzigingen.

IJsland reizen

Nordic Travel is het avontuurlijkste reisbureau op IJsland. Wij bieden een gevarieerd aanbod in IJsland reizen. Een goedkope vakantie in IJsland boek je eenvoudig en snel bij ons. Ook voor Ijsland vakantie naar Reykjavík, Blue Lagoon en Groenland. Bekijk ons uitgebreide aanbod met voordelige vakantie IJsland.

Nordic Travel

TELEFOON: 0031 (0)20 2623646
Nordic Travel-Smyril Line Island
Stangarhylur 1, 110 Reykjavík, IJsland