Opgejaagd door het verleden!

opgejaagd-door-het-verleden

Het is bijna te bizar voor woorden hoe ons brein kan ingrijpen de realiteit te interpreteren. Ik weet er alles van…Te bizar voor woorden hoe betrekkelijk reëel de realiteit kan zijn. Dingen die ons maken toe hoe we ons gedragen zijn ook te bizar voor woorden. Toch geven we woorden aan de dingen die we zien. We denken de juiste woorden te kunnen kiezen.. maar hoe weten we nu dat de ander de woorden zo interpreteert als dat wij ze bedoelen? Precies dat, de interpretatie, is juist iets wat in een relatie, die zo vanzelf sprekend was, de werkelijkheid kan verdraaien. Maar wie is er verantwoordelijk voor de interpretatie van de woorden? De verteller of degene voor wie de woorden zijn bedoeld?

Hoe vaak ik niet hoor dat mensen zelf niet begrijpen dat ze het te complex maken voor zichzelf …dat is niet op mijn vingers  te tellen.. Het gekke is dan nog dat iedereen dingen doet die ze niet willen doen… en dan heb ik het niet over even door zetten op de werkvloer…of even doorpakken om het huis schoon te krijgen.. Nee da heb ik het over het fundament van wie we zijn…Als ik aan mensen vraag in een relatie, wil je zo over je partner denken….als er dan onrust is….dan geeft die persoon het antwoord nee… als ik diezelfde persoon….dan vraag waarom er dan toch zo gedacht wordt is het even stil, of er volgt een verhaal… Als ik vraag zou je dat willen veranderen is het antwoord ja…als ik dan zeg weet je dat dat kan…..dan ontstaat er een glimlach..kort…want het is bijna niet te geloven…

Even wint het gevoel van het verhaal.

Even wint het gevoel in het nu het van het  verleden… Vandaag sprak ik iemand die zegt…je kent het verhaal niet….Mijn antwoord was….ik wil het verhaal niet kennen, een  verhaal is namelijk een excuus naar jezelf, waarom jij je zo gedraagt. Wat ik wil weten, is ben je wie je bent, en doe je wat je doet? Als daar het antwoord in beide gevallen ja is…dan kan ik je niet helpen.. Maar wat denk je dat het antwoord was? Stel de vraag maar eens aan jezelf.. Veel van ons worden opgejaagd door het verleden, en houden vast aan het verhaal, dit omdat we pijn hebben ervaren…

Maar mijn vraag  is, wil je vast houden aan het oude verhaal, of wil je een nieuw verhaal gaan schrijven…?

Martin Goedknegt, Life/bewustzijnscoach

http://www.binnenbewustzijn.nl