Online verdriet – wat als je online vriend overlijdt ?

Wat kun je doen als je online vriend of vriendin is gestorven? Grote kans dat de familie jou helemaal niet kent. Je kunt later zonder de familie  het graf met grafmonument bezoeken. Liever zou je ook naar de uitvaart gaan? Hoe ga je daar mee om?

rouw en verlies

Wat als je online vriend overlijdt ?

Kristi was verbijsterd toen ze het nieuws kreeg dat haar online vriendin Amy plots was overleden. Nog steeds krijgt ze tranen in haar ogen als ze aan die dagen terugdenkt.

“Amy was een betere, meer ‘echte’ vrien voor me dan de meeste mensen die ik persoonlijk ken. ‘

Online ontmoeting

Kristi en Amy ontmoetten elkaar online in een game alweer ruim 16 jaar geleden. En direct vanaf het begin was er een klik tussen die twee. Ze herkenden elkaar humor en hielden alle twee van dezelfde soort muziek en romans. Vanaf dat moment ontmoetten ze elkaar elke dag online. Daar deelden ze samen lief en leed. Foto’s van kinderen en vakanties wisselden ze uit. vlogen heen en weer. En natuurlijker klaagden ze samen over echtgenoten.

Ondanks dat Kristi en Amy alleen contact hadden via Social Media groeide en verdiepte de vriendschap door hun dagelijkse contact. “Amy moedigde me aan om uitgevers met mijn manuscripten te benaderen, ik liet alleen haar dingen lezen die ik nog niet gepubliceerd had.”

Vandaag de dag is meer dan 70 procent actief op Social Media. Het is gemakkelijker dan ooit om in contact te komen met vreemden; mensen waarvan we de meesten nooit in levende lijve zullen tegen komen.

Via onze smartphones bouwen ​​we diepgaande relaties op bouwen met mensen die we nooit in het echt zullen zien. De Virtuele vriendschappen die ontstaan kunnen intens e diep worden. We delen online voor- en tegenspoed met onze online vrienden. Deze virtuele vriendschappen kunnen jaren stand houden. Maar doe je als je online vriendin of vriend plots overlijdt? Waar kun je terecht met het verlies en je verdriet? Verlies van een dierbare die je niet in het echte leven hebt meegemaakt?

Virtuele vriendschap

Met je smartphone ben je overal bereikbaar en kun je zinvolle online relaties met onbekenden opbouwen met vreemden. Een virtuele vriendschap kan ook diepgang hebben, betekenisvol zijn en langdurig standhouden.

Ook zonder fysieke ontmoetingen kun je voor- en tegenspoed delen met elkaar. Maar wat als je online vriend onverwachts overlijdt? Hoe ga je dan om met je verdriet over dit verlies? Het verlies van een goede vriend die je echter nooit in levende lijve hebt gezien?

Kristi zocht contact met de echtgenoot van Amy die haar dood bevestigde. Een periode van rouw volgde en nog steeds mist ze het dagelijkse online contact dat ze samen hadden. Ze worstelt nog steeds om het verlies een plek in haar leven te geven

5 tips om met (online) verlies om te gaan

Geen oordeel

Aan de ene kant is er het verlies waar je om treurt, aan de andere kant rouw je omdat de dagelijkse steun van een luisterend oor weg is. Vaak begrijpen je vrienden en familie niet hoezeer dit verlies je raakt. Zeg ze dat ze niet moeten oordelen: want álle relaties tussen zijn van belang ook de online contacten.

Verdriet mag

Internet heeft ons bewustzijn over de wereld uitgebreid. Doen uitstijgen boven de fysieke beperkingen van tijd en ruimte van ons lichaam. Sociale media stelt ons in staat met anderen onze ideeën, hoop en dromen te delen en te ontwikkelen. Diepgaande en langdurige relaties kunnen gebouwd worden op slechts woorden en afbeeldingen.

Voorzichtig contact

Durf je contact met de nabestaanden aan? Mensen die jij wellicht uit verhalen kent, maar die van jouw bestaan geen weet hebben.

Stuur een e-mail of berichtje aan de nabestaanden met daarin een favoriete herinnering. Vertel hen dat je hun wensen voor wel of geen contact wilt respecteren.  Familieleden zien uw bericht misschien pas na de uitvaart. Toch vinden de meeste mensen vinden heel fijn en troostend om te horen dat meer mensen van hun geliefde hebben gehouden.”

Mocht je de uitvaart gaan bijwonen weet dan dat jij een volkomen vreemde zult zijn voor de nabestaanden. Ga alleen naar de uitvaart als dat goed voelt. Blijf ter plekke uit de binnenste cirkel. Respecteer dat de relatie van de overledene met partner, ouders, kinderen, broers of zussen anders was. Als alternatief kun je later ook het grafmonument of gedenkteken voor je online vriend bezoeken.

Bedenk je eigen ritueel

Het lastigste van rouwen is het verlies accepteren. Omdat online vriendschap geen fysieke ontmoetingen heeft zijn er geen objecten en ervaringen met een gemeenschappelijk herinnering. Die kun je normaal koesteren en ze roepen dierbare herinneringen op. Dat maakt het lastiger om het verlies echt te beseffen en ervaren. Een eigen ritueel maken kan je helpen  om een liefdevolle verbinding in je hart met je vriend te maken.

Steun bij anderen

Verlies verwerk je niet –  je leert er mee leven. Zelfs na vele jaren kun je plots verdriet voelen bij de herinnering aan een overleden (online) vriend. Zoek steun bij anderen waar je je veilig bij voelt. Vind steun in het verdriet delen met bekenden van je vriend(in). Of neem deel aan een online forum over rouwen.

Wat het meest helpt als je rouwt om een geliefde is liefde en aandacht van anderen.