Wil jij werken in de objectbeveiliging? Dit is wat je moet weten!

Objectbeveiliging is een zeer onmisbaar beroep de laatste jaren. Met de toenemende behoefte aan veiligheid en de toenemende mate van outsourcing worden beveiligingsdiensten steeds meer in trek. Om een beveiliger te kunnen worden dien je een opleiding beveiliging te volgen. De meeste gekozen opleiding tot beveiliger is de mbo niveau 2 variant. Op het mbo 2 word je opgeleid tot basis beveiliger. Een basis beveiliger heeft veel opties. Van deze opties is objectbeveiliging één van de meest gekozen richtingen. Een objectbeveiliger werkt vaak voor een (groot) beveiligingsbedrijf. Objectbeveiliging klinkt heel breed maar eigenlijk valt dat best mee. 90% van het werk komt namelijk neer op het beveiligen van gebouwen. Dit zijn vaak kantoorgebouwen maar ook winkels of semi overheidsgebouwen zoals ziekenhuizen.

De taken van objectbeveiliging

Bij objectbeveiliging heb je grofweg twee taken. De eerste taak is het beveiligen van de objecten. De tweede en ook zeker niet onbelangrijke taak is ervoor zorgen dat werknemers zonder moeite toegang hebben tot het kantoor. Veel mensen die op kantoor werken hebben variabele werktijden. De een komt om 7 uur in de ochtend en gaat om 3 uur weer naar huis. De ander komt pas om 9 uur en gaat om half 7 weer naar huis. Dit betekent dat het kantoorgebouw om 7 uur in de ochtend al geopend moet worden en in de avond gesloten moet worden. Dit wordt vaak uitbesteed aan een beveiligingsbedrijf wat zich heeft gespecialiseerd in objectbeveiliging. Een beveiliger zorgt er dan in de ochtend voor dat een pand wordt geopend en dat de werknemers toegang hebben om het pand te betreden. In de avond als iedereen weer naar huis is komt de beveiliger weer langs om het pand af te sluiten.

Surveillance rondes en bedrijventerreinen

De taak van de beveiliger is dan echter nog niet klaar. Een beveiliger heeft vaak meerdere panden binnen een bedrijventerrein onder zijn hoede. Hier worden in de nacht surveillance rondes gereden waarbij de beveiliger controleert of er geen verdachte activiteiten plaatsvinden. Kantoorgebouwen vol met computers op verlaten bedrijfsterreinen zijn populair onder inbrekers. Als er een alarm afgaat dan wordt dit opgevolgd door de beveiliger. Als je een beveiliger wil worden dan kun je daar alles over lezen op de website van beveiligeropleiding.nl. Dit is een platform waar je alles kunt vinden over beveiliging en opleidingen in de beveiliging.