Het nut van een SCIOS-keuring

Wat betekent SCIOS?

Een SCIOS-keuring is een controle die uitgevoerd wordt door Stichting Certificering Inspectie en Onderhoud van Stookinstallaties. Deze organisatie houdt middels keuringen en de daarbij uitgereikte certificaten de veiligheid en het functioneren van stookinstallaties bij. Maak je gebruik van een aggregaat of een generator? Dan wordt dat ook gezien als een stookinstallatie, aangezien deze beschikt over een verbrandingsmotor. Deze keuring van de SCIOS wordt dus op een professionele manier gedaan.

Wat is het nut van een SCIOS-keuring?

Veiligheid en functioneren zijn twee immens belangrijke factoren die gelden bij een generator of aggregaat. Een apparaat als dat wordt gebruikt op momenten of plekken waar op dat moment geen stroom is. Je kunt denken aan een uitgestrekt weiland waar op dat moment een festival of concert wordt georganiseerd. Maar denk ook aan noodzakelijkere doeleinden zoals een generator als back-up bij ziekenhuizen en verpleeghuizen. Op het moment dat op één of andere reden het reguliere stroomnetwerk daar wegvalt moet altijd kunnen worden teruggevallen op een back-up netwerk. Dat is in dit geval de generator. Wanneer je de generator of het aggregaat ook moet gebruiken: je moet er zeker van zijn dat deze naar behoren functioneert en veilig in gebruik is op het moment dat je deze nodig hebt. Een SCIOS-keuring zorgt dat je deze garantie hebt.

Is een keuring als deze verplicht?

Een SCIOS-keuring is sowieso heel handig om te laten uitvoeren, maar in sommige gevallen is het zelfs verplicht. Om te bepalen of dat het geval is wordt er gekeken naar meerdere factoren. De meest belangrijk zijn hier het beschikbare vermogen en het feit of je een wel- of niet-gasgestookte installatie hebt. Als jij over een aggregaat beschikt van minder dan 20 kW vermogen dan is een SCIOS-keuring überhaupt niet verplicht. Wel verplicht wordt deze wanneer je aggregaat tussen de 20 kW en 100 kW in vermogen is en een niet-gasgestookte variant is. Je moet deze dan eens in de vier jaar laten controleren. Een wel-gasgestookte hoeft geen verplichte keuring te ondergaan. Als laatste categorie is er de aggregaten boven de 100 kW: wel-gasgestookte varianten moeten eens in de vier jaar gekeurd worden, niet-gasgestookte varianten eens in de twee jaar. Kijk dus altijd goed onder welke categorie je valt om problemen te voorkomen. Daarbij is het aan te raden om zelf regelmatig een kleine visuele check te doen. Bijvoorbeeld door te controleren of je geen aparte geluiden hoort, vreemde dingen ruikt of bijvoorbeeld schade ziet. Benoem je bevindingen in een rapport dat je laat zien tijdens de SCIOS-keuring.