Mooie verlichting in huis?

In de decembermaand is het vroeg donker en moeten we in huis al vrij snel de lampen aandoen om iets te kunnen zien in huis. Natuurlijk is alleen zichtbaarheid niet de enige functie van verlichting in ons huis, we willen het in de donkere dagen voor kerst en uiteraard ook tijdens de kerstdagen gezellig maken in huis. Goede verlichting speelt daarbij een grote rol. Wat direct sfeer verhogend in huis werkt is natuurlijk de welbekende kerstboom met lichtjes erin. Veel mensen laten de kerstboom dan ook tot ver na de kerstdagen in de woonkamer staan, gewoon omdat dat er zo gezellig uit ziet. Maar ook voor de ramen wordt er rond de kerst sfeervolle verlichting aangebracht, zeker sinds de opkomst van ledverlichting.

Verlichting door het hele huis

Maar we hebben natuurlijk niet alleen goede verlichting nodig tijdens de feestdagen, het hele jaar door maken we gebruik van diverse soorten verlichting in huis. De juiste verlichting aanbrengen in ons huis lijkt eenvoudiger dan het is, er komt nest wel wat bij kijken. Welke lamp, van welke sterke plaatsen we waar in ons huis? In de keuken heb je bijvoorbeeld vooral licht nodig waarbij je goed kunt zien wat je aan het koken bent. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de verlichting in de garage waar we aan onze auto willen sleutelen. Op dergelijke plaatsen wordt er in veel gevallen gebruikt gemaakt van helder licht zoals Tl-verlichting. Op die plaatsen wordt verlichting vooral functioneel ingezet.

Sfeerverlichting

In de woonkamer bijvoorbeeld wordt er weer veel meer gebruik gemaakt van sfeerverlichting. Dan wil je niet in een felle lamp zitten kijken maar wordt er gebruik gemaakt van fraai uitgevoerde wandlampen met sfeervol licht, in veel gevallen aangesloten op een dimmer. In de badkamer wordt er meestal gebruik gemaakt van verlichting die het midden houdt tussen sfeervol en functioneel. We Het is natuurlijk handig als we tijdens het tandenpoetsen goed kunnen zien wat we aan het doen zijn, maar het hoeft ook weer geen fel Tl-licht te zijn. Het is aan te raden om advies in te winnen bij een lampenwinkel en samen met de verkoper een lichtplan te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld eerst een schets maken van het huis met alle aansluitpunten voor elektriciteit en stopcontacten. De specialist op het gebied van verlichting kan dan advies geven over de plaatsen waar je het beste verlichting aan kunt brengen en de sfeer die wordt opgeroepen bij de verschillende soorten verlichting. Kortom, trek er wat tijd voor uit, want goede verlichting in huis kan echt sfeer verhogend werken.