Oorbellen met Swarovski kristallen voor een meisjesgraf

Als grafkunstenaar krijg ik regelmatig bijzondere aanvragen voor grafmonumenten. Zo werd ik onlangs nog gevraagd om een monument met oorbellen te ontwerpen

Swarovski kristal op graf
Swarovski kristal op graf

Je kent ze vast wel: Swarovski kristallen. Het zijn de alom bekende (kunstmatige) kristallen juweeltjes.  Al gedurende vijf generaties worden ze gemaakt in Oostenrijk. Door het heel precies  snijden van duur “loodglas” ontstaat een bijzondere schittering in het exclusieve glas.

Die oude Swarovski was weer de zoon van een eerdere Swarovski die ook glassnijder was en hij ontwikkelde al in 1892 een bijzondere glas snijmachine- op zich een revolutionaire ontwikkeling die hem en zijn bedrijf in staat stelde om nog preciezer in glas te snijden. Hiermee kon hij een extreem bijzondere helderheid en schittering in het kristalglas bereiken. Nog steeds onderscheid het Swarovski glas en kristal zich van de concurrentie door deze unieke schittering en helderheid.

Om een nog luxere schittering en uitstraling te stopte Daniel Swarovski veel tijd en energie om een exclusieve glanscoating te ontwikkelen. Samen met Dior (het bekende modehuis) creëerde hij de coating ‘Noorderlicht’  ook wel “Aurura Borealis” genoemd.

Swarovski in de grafkunst

De behoefte van mensen om graven te verfraaien met Swarovski kristalen neemt toe. Grafkunst en grafstenen versierd met kristallen. Dat kan ook voor een goed doel!

De regenboogboom.nl  is zo’n goede doelen organisatie die met de opbrengst van Swarovski kristallen zieke kinderen helpt. De totale opbrengst besteden ze om ernstig zieke kinderen in een ziekenhuis of instelling te bezoeken. Ze geven de kinderen dan een mooi kristal. Kinderen houden van de regenboogjes in het glas.

De kristallen worden op allerlei manieren verwerkt in grafstenen en grafmonumenten.

Steeds persoonlijker

Dat uitvaarten en grafstenen steeds unieker en persoonlijker worden weten we allemaal. Tegenwoordig is bijna iedere uitvaart uniek en samengesteld door de nabestaanden. Dat zelfde is ook steeds vaker het geval bij persoonlijke grafmonumenten en grafstenen.

Deze trend gaat samen met de individualiseren van onze samenleving. Ieder mens zien we als uniek en verdient de gepaste aandacht.

Grafsteenleveranciers en steenhouwers maken meer exclusieve producten en nu ook  grafmonumenten met Swarovski kristallen. In sommige gevallen leidt dit tot extreme bling bling. Maar vaak ontstaan ook letterlijk heel smaakvolle en mooie juweeltjes.

Een voorbeeld

De moeder van Xtina wilde graag een monument op het graf van haar dochtertje. Het meisje was tijdens haar leven gefascineerd door oorbellen en sierraden. Met haar grote bos krulletjes en vriendelijke gezichtje stond eigenlijk iedere oorbel haar geweldig. Ze was er verzot op en bezat een grote collectie.

Daarom vroeg de moeder of er een grafmonument met oorbellen ontworpen kon worden.

Samen met een kunstenaar ontstond een ontwerp van een levensboompje met daarin meerdere takken waaraan Swarovski kristallen gehangen konden worden. Iedere tak stond symbool voor een levensjaar. Familie en nabestaanden adopteerden ieder een eigen Swarovski kristal. Het levensboompje werd zo een herinneringsmonument waaraan ieder zijn eigen “steentje” bijdroeg. De kristallen werden bevestigd aan staaldraden die gekruld waren, verwijzend naar haar krulletjeshaar.

Door de Swarovski kristallen ontstaat een bijzonder levendig lichtspel met alle kleuren van de regenboog. Door de facetten van de Swarovski kristallen en de zon die draait ontstaan verrassende lichtvlekjes en regenboogjes. Een licht en speels kindermonument dat niet snel verveelt.

De levensboom staat midden in een hart dat met witte steentjes gevuld is.

Al met al is er een bijzonder en persoonlijk gedenkteken met Swarovski kristallen ontstaan.

Wie zet er nou Swarovski kristal op een graf ? Nou deze moeder dus!