Klaag je huur omlaag

Klagen over teveel huur kan soms leiden tot honderden euro’s verlaging in de huurkosten. Het kan dus lonend zijn om te controleren of je niet teveel huur voor je woning betaalt. Vorig jaar leverde zo’n onderzoek gemiddeld een huurverlaging van ruim € 250 per maand op! Dat is nog eens de moeite waard.

Appartement of woning? Huurprijs controleren!

Heb je een appartement of woning in de vrije sector? Dan kun je het eerste half jaar de huurprijs door de Huurcommissie laten controleren. Die huurcommissie berekent dan of je huis meer of minder waard is dan € 710,68 middels een bepaald puntensysteem.

Liberalisatiegrens

€ 710,68 wordt de liberalisatiegrens genoemd. Alles wat onder dat bedrag valt wordt gezien als sociale huur. Alles erboven valt in de vrije sector. Dat is belangrijk om te weten, want voor sociale huurwoningen geldt de maximale huurprijs waar verhuurders verplicht zijn zich aan te houden. Woningen in de vrije sector hoeven zich daar echter niet aan te houden.

Huur inderdaad te hoog

In 2017 kregen 113 huurders van de Huurcommissie gelijk in 58% van de zaken. In samenwerking met tv-programma Kassa en onderzoek van de Woonbond bleek de huur te hoog te zijn. De toetsing leverde een verlaging van € 278 per maand op voor de huurders.
De Woonbond adviseert met klem om nieuwe huurcontracten te controleren. Er zijn volgens de bond te weinig mensen die weten dat dit kan.

Huurcommissie

In De Tweede Kamer wordt al langere tijd gesproken over een modernisering van de Huurcommissie. Zo zou onder meer de termijn waarin je naar de Huurcommissie kunt stappen naar 9 maanden verlengd moeten worden, in plaats van de 6 maanden die er nu voor staan.