Gezond eten en afvallen

Het is vaak een lastige keus, wat kan ik nu het beste wel en wat kan ik niet eten? Mensen die een aantal kilo’s eraf willen hebben en kiezen voor gezond eten en afvallen vinden het lastig om keuzes te maken.

Onderzoek door wetenschappers heeft aangetoond dat een aantal voedingsmiddelen van invloed kunnen zijn op de eetlust. Als je wilt afvallen helpt je dit om voor gewichtsverlies te zorgen. In dit artikel zijn vijf voedingsmiddelen op een rijtje gezet die jou kunnen helpen om gewicht te verliezen. Een handige tip is om voedingsrijk voedsel te kopen als je bezig bent met afvallen. Levensmiddelen die eiwitten en vezels bevatten, kunnen met name nuttig zijn voor gewichtsbeheersing.

Vijf voedingsmiddelen voor gewichtsverlies:

  1. Eieren

Levensmiddelen die zowel eiwitten als vezels bevatten, kunnen helpen bij het afvallen. In een kleine studie van 21 mannen, vergeleken onderzoekers de effecten van het eten van eieren met het eten van een bagel als ontbijt. Hierbij keken ze naar voedselinname, honger en tevredenheid. Ook zijn ze gaan kijken naar het bloedsuikerspiegel, insuline en ghreline (ook bekend als het hongerhormoon).

       2.Havermout

Als je de dag begint met een kom havermout dan kan dit gaan resulteren in gewichtsverlies. Een studie met 47 volwassenen keek naar verschillen in eetlust en naar hun eerstvolgende maaltijd inname nadat deelnemers havermout aten, in tegenstelling tot een haver gebaseerde kant-en-klare ontbijtgranen zoals muesli.

Na het eten van havermout, voelden de deelnemers zich aanzienlijk voller en minder hongerig dan na het eten van de ontbijtgranen. Ook was hun calorie-inname tijdens de lunch lager na het eten van havermout dan na het eten van ontbijtgranen.

Hoewel beide ontbijten dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten, zorgde de havermout voor meer proteïnen, meer vezels en minder suiker dan de granen.

        3. Bonen, kikkererwten, linzen en erwten

Bonen, kikkererwten, linzen en erwten ook wel bekend als peulvruchten. Peulvruchten kunnen het gewichtsverlies beïnvloeden door het hoge eiwit- en vezelgehalte dat ze bevatten. Net als bij havermout bevatten peulvruchten oplosbare vezels die de spijsvertering en absorptie kunnen vertragen. Het eten van eiwitten leidt tot de afgifte van hormonen die op volheid wijzen. Diëten die peulvruchten bevatten resulteerde in aanzienlijk meer gewichtsverlies dan de diëten die dat niet hebben.

De volledige top 5 lezen van gezond eten en afvallen doe je op onze website, waar je naast andere artikelen ook recepten en ebooks kunt vinden.