Ga hard en breek dingen

Omkeerbare versus onomkeerbare beslissingen. We denken vaak dat het verzamelen van zoveel mogelijk informatie ons zal helpen de allerbeste beslissingen te nemen. Soms is dit zeker waar, maar meestal belemmert het juist onze vooruitgang.

Succesvolle mensen passen graag eenvoudige, veelzijdige besluitvormingsheuristieken toe om de noodzaak van overleg in bepaalde situaties weg te nemen. Jeff Bezos, de oprichter van Amazon.com, vraagt ​​zich bijvoorbeeld af: is dit een omkeerbare of onomkeerbare beslissing? Hij gebruikte deze heuristiek om de beslissing te nemen om Amazon op te richten.

Een duidelijk besluitvormingsheuristiek helpt bij het besluitvormingsproces

Wanneer een beslissing omkeerbaar is, kunnen we deze snel en zonder alle perfecte informatie nemen. Echter is een beslissing onomkeerbaar, dan kunnen we het besluitvormingsproces beter iets vertragen en ervoor zorgen dat we eerst voldoende informatie in overweging nemen om het probleem zo grondig mogelijk begrijpen.

Bezos erkende dat als Amazon zou falen, hij naar zijn vorige baan kon terugkeren. Hij zou nog steeds veel hebben geleerd en zou er geen spijt van krijgen. De beslissing was omkeerbaar, dus nam hij een risico. Zijn heuristiek kwam goed van pas en blijft nog steeds zijn vruchten afwerpen wanneer hij beslissingen neemt.

Liever nu een goed plan, dan een perfect plan volgende week.

Omkeerbare beslissingen kunnen snel worden genomen

zonder geobsedeerd te zijn door het vinden van volledige informatie.
We zijn in staat, bereid te zijn, om tegen weinig kosten kennis uit de ervaring te halen wanneer de beslissing niet lukt. Vaak is het ook niet de tijd en energie waard die nodig is om meer informatie te verzamelen en naar foutloze antwoorden te zoeken.

Omkeerbare beslissingen zijn geen excuus om roekeloos te handelen of slecht geïnformeerd te zijn, maar zijn eerder een overtuiging dat we de kaders van onze beslissingen moeten aanpassen aan de soorten beslissingen die we nemen.

Het vermogen om snel beslissingen te nemen levert concurrentievoordeel op

In het bedrijfsleven is het vermogen om snel beslissingen te nemen vaak een groot concurrentievoordeel.

Snelheid wordt gemeten als afstand in de tijd. Wanneer we met een vliegtuig van Parijs naar Amsterdam vliegen en we vertrekken vanaf Parijs om vervolgens drie uur lang boven Amsterdam te cirkelen. We bewegen met veel snelheid, maar we komen in werkelijkheid niet vooruit. Het maakt niet uit of je jouw doelen snel nadert of niet. Snelheid, aan de andere kant, meet de verplaatsing in de tijd.

Om snelheid te hebben, moet je naar je doel toe bewegen.

De snelheid van startups versus corporate organisaties

Om snelheid te hebben, moet je naar je doel toe bewegen. Deze heuristiek verklaart waarom startups die snelle beslissingen nemen een voordeel hebben ten opzichte van corporate organisaties. Dit voordeel wordt vergroot door omgevingsfactoren, zoals het tempo van verandering. Hoe sneller de veranderingen in de maatschappij plaatsvinden, des te meer voordeel zullen mensen behalen bij het nemen van snelle beslissingen, omdat die mensen sneller kunnen leren.

Door regelmatig te oefenen, worden we ook beter in het herkennen van slechte beslissingen, in plaats van vast te houden aan keuzes uit het verleden. Even belangrijk is dat we fouten of kleine fouten niet meer als rampzalig kunnen beschouwen. Beschouw ze in plaats daarvan als nuttige informatie waarop toekomstige beslissingen kunnen worden gebaseerd.

We kunnen allemaal leren van de aanpak van Bezos. Zijn aanpak heeft hem geholpen om een ​​enorm bedrijf op te bouwen met behoud van het tempo van een startup. Bezos gebruikt zijn heuristiek om de stilstand te bestrijden die binnen veel grote organisaties optreedt. Het gaat om effectief zijn, niet om het volgen van de norm van langzame beslissingen.

Oude gewoontes openen geen nieuwe deuren.

Beslissingen zijn net deuren

We kunnen beslissingen met deuren vergelijken. Omkeerbare beslissingen zijn deuren die beide kanten opgaan. Onomkeerbare beslissingen zijn deuren die doorgang slechts in één richting toelaten. Zodra je er doorheen loopt, zit je daar vast. De meeste beslissingen zijn kunnen worden teruggedraaid (ook al kunnen we de geïnvesteerde tijd en middelen nooit terugkrijgen). Als we door een omkeerbare deur gaan, krijgen we informatie: we weten wat er aan de andere kant is.

Naarmate organisaties groter worden, lijkt er een tendens te zijn om het zware type onomkeerbaar-besluitvormingsproces te gebruiken, waaronder ook veel omkeerbare-beslissingen. Het eindresultaat hiervan is traagheid, ondoordachte risicoaversie, onvoldoende experimenten en als gevolg daarvan verminderde uitvindingen. We zullen moeten uitzoeken hoe we die neiging kunnen bestrijden.

Sommige beslissingen zijn consequent en onomkeerbaar of bijna onomkeerbaar.  Éénrichtingsdeuren. En deze beslissingen moeten methodisch, zorgvuldig, langzaam, met veel overleg worden genomen. Als je erdoor loopt en het niet leuk vindt wat je aan de andere kant ziet, kun je niet meer terug naar waar je eerder was.

Wanneer je eenmaal begrijpt dat omkeerbare beslissingen in feite omkeerbaar zijn, kun je ze gaan zien als kansen om het leertempo te verhogen. Op bedrijfsniveau helpt het om werknemers in staat te stellen omkeerbare beslissingen te leren nemen, zodat je sneller kunt bewegen dan een startup. Immers, wanneer je met snelheid beweegt, kun je de concurrentie passeren.

Het grootste risico voor onomkeerbare beslissingen is beslissen voordat het nodig is. En het grootste risico voor omkeerbare beslissingen is wachten tot de laatste minuut. Neem zo snel mogelijk omkeerbare beslissingen en neem zo laat mogelijk onomkeerbare beslissingen.

De Vastloopcoach:

Als coach begeleid ik professionals op de werkvloer, ondernemers, leidinggevenden, MT-leden en directieleden. Wil jij de juiste balans vinden tussen ontspanning en succesvol functioneren in het werk als privé, communiceren, samenwerken en/of leidinggeven?

De Vastloopcoach begeleid je op een prettige en doelgerichte manier. Samen werken we aan het vergroten van jouw zelfkennis, zodat je nieuwe of bestaande vaardigheden ontwikkelt en deze beter leert toe te passen in jouw dagelijkse leven. Bovendien kan ik je helpen met het vinden van oplossingen voor lastige situaties in je werk.

Het is fijn om in een vertrouwde, veilige setting alle tijd en aandacht voor jezelf te hebben. Ik bied je een plek waar alle ruimte voor jou is. Gemiddeld genomen komen mensen 5 tot 10 sessies bij mij. Dit is afhankelijk van jouw vraag en behoefte, dit stemmen we altijd samen af.

Vraag nu een gratis kennismakingsgesprek aan via www.devastloopcoach.nl