Een strategisch marketingplan

Een marketingstrategie plan opzetten lijkt veel makkelijker dan het in werkelijkheid is. Met behulp van een zevental stappen kun je heel gemakkelijk een goede structuur aanbrengen in je marketingplan. Dit wil niet zeggen dat je verplicht bent om je aan deze stappen en deze volgorde te houden. Het is eerder een leidraad die je kunt volgen wanneer je het spoor bijster bent. De methode die in dit artikel wordt behandeld, is de SMP methode. Deze bestaat uit 7 verschillende stappen waarmee je een compleet marketing strategie plan kunt opstellen.

Aan de slag

Om niet te veel af te wijken van het onderwerp, gaan we direct beginnen met het beargumenteren van de zeven stappen. De eerste stap is om te bepalen wat de uitgangspositie is. Wat wil je precies bereiken? Wat is je doel? Hierna ga je door naar de tweede stap: het identificeren van kansen en bedreigingen met als derde stap het noteren van de sterke en zwakke punten en de kansen en bedreigingen. Vervolgens maak bij de vierde stap een SWOT analyse met deze gegevens. Wanneer je dit hebt gedaan ga je door met de 5e stap: het opzetten van een strategie. Stap 6 staat in het teken van het opstellen van een marketingmix. Hierbij gebruik je de 4 P’s. De P van Plaats, Product, Promotie en Prijs. De laatste en zevende stap is de operationele invulling en het inplannen van controle momenten.

Hulp nodig bij je marketingplan?

Vind je de zeven genoemde stappen lastig om zelf in te vullen, en laat je het liever over aan een professional? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een gespecialiseerd internet marketing bureau in te schakelen die je kan helpen bij het strategisch plan. Zo weet je in ieder geval dat je marketing activiteiten met succes worden uitgevoerd en dat je hier alleen positieve resultaten uit haalt.