Duurzame energiebronnen zijn de toekomst

Hoe duurzame energiebronnen een verschil maken

Duurzame energiebronnen zijn bronnen die energie produceren uit bepaalde elementen die de natuur biedt. Deze zijn dus goed voor het milieu. Zeker in het tijdperk waarin het klimaat steeds sneller verandert en daarmee het milieu meer en meer belangrijk wordt. Vroeger – en gelukkig nu in afmetende mate – werd veel gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Deze zijn schadelijker voor het milieu en zijn niet opnieuw te gebruiken. Duurzame energiebronnen zijn dit wel, en zijn het daarom waard om in te investeren.

Verschil hernieuwbaar en duurzaam

Er zit wel degelijk een verschil tussen de twee termen “hernieuwbare energiebronnen”, en “duurzame energiebronnen”. Hoewel ze veel door elkaar gebruikt worden, betekenen ze absoluut niet hetzelfde. De uitleg bij hernieuwbare energiebronnen is vrij vanzelfsprekend: de bronnen waaruit energie wordt gehaald is herbruikbaar. Het is niet eenmalig te gebruiken, zoals fossiele brandstoffen. Maar voor die term houdt het daar ook bij op. Duurzame energiebronnen gaan echter een stapje verder. Om voor deze benaming in aanmerking te komen, moet de energie (naast uit een hernieuwbare bron te komen) ook nog geen schade aan het klimaat leveren bij het winnen ervan.

Duurzame energiebronnen: voorbeelden uit de praktijk

Er zijn verschillende soorten voorbeelden van duurzame energiebronnen. Belangrijk is dus dat deze soort van energiewinning niet schadelijk is voor het milieu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tweede-generatie bio-energie, zonne-energie, windenergie en waterenergie. Eerstgenoemde wordt gewonnen uit organische afvalstoffen gewonnen die geen verder doel meer kunnen dienen, bijvoorbeeld frituurvet. Energie gewonnen uit zonlicht, wind en water zijn niet schadelijk voor het milieu en daarom geheel duurzaam. De enige uitstoot die ontstaat bij het produceren van bijvoorbeeld de zonnepanelen of windmolens wordt snel weer terugverdiend, gekeken naar de besparing op fossiele brandstoffen.

Voordelen van duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen zijn relatief makkelijk te installeren en hebben een relatief groot rendement. Uiteraard is het afhankelijk van het weer: als het niet waait of als de zon niet schijnt, dan is de opbrengst op dat moment minder. Gelukkig is een gemiddeld jaar meer dan rendabel voor de investering van deze soorten energie. Uiteindelijk bespaar je op lange termijn enorm op je portemonnee.

Oog op een schoner milieu

Naast je portemonnee is een het milieu ook zeer van belang. Je zorgt namelijk ook voor de verdwijning van fossiele brandstoffen. Deze zijn schadelijk en eindig, dus totaal niet goed voor het milieu. Hoe eerder deze uit de wereld geholpen wordt, hoe schoner ons milieu wordt. Duurzame energiebronnen zijn daarbij een geweldige methode om een schoner milieu te bewerkstelligen.