Dashcam nodig? Wat doe je ermee?

Heb je een dashcam echt nodig?

Heb je een dashcam of dashboard camera nodig? Die vraag die je kunt stellen als je naar een dashcam kijkt. Een dashcam is voor veel mensen nog een onbekend ding, dus lijkt het een redelijke vraag. Om deze vraag beter te  kunnen beantwoorden, wil ik je meenemen in de techniek om te zien wat een dash cam doet.

Wat is een dashcam?

Een dashcam is een videocamera voor in de auto.  Deze camera blijft echter continu opnemen. Hij neemt steeds filmfragmenten van 1 tot 3 minuten, afhankelijk hoe je hem in stelt.. Dit noemen we loop recording. Dat kun je bij de meeste dash cams instellen. De betere dashcam zorgt dat er geen seconde waarin de auto rijdt niet opgenomen wordt. Daar zorgt de techniek die achter de camera zit voor. De meeste dashcams blijven zonder onderbreking  door filmen, maar hakken de films in hanteerbare moten. Wanneer  de geheugenkaart van de dashcam vol is, begint de dashcam over de oudste bestanden heen te schrijven.

heb je een dashcam nodig?
Als de auto een ongeluk krijgt of een andere abrupte beweging maakt, ervaart een opnemer in de dashcam een schok door de plotselinge beweging. Dit is voor de dashcam een teken om de opname van dat moment beveiligd op te slaan. Hierdoor blijft  deze behouden  tot de gebruiker dat bestandje zelf van het geheugen haalt.

Is het niet duidelijk wie schuld heeft bij dat ongeluk, kun je de opgenomen en bewaarde beelden tonen aan de verzekering. Dit als getuige van de exacte toedracht. De opname laat nu eenmaal zien wat er gebeurd is, zonder een eigen beeldvorming en inkleuring van het ongeluk, hierdoor de schuld veel sneller kan worden vastgesteld.

Black box

In de Engels sprekende landen wordt de dashcam ook vaak meteen de black box van de auto genoemd en dat is wat een dashcam eigenlijk is, net zoals de black box in een vliegtuig.  Eigenlijk is black box dan ook een meer geschikte naam voor dashcam. Het dekt de lading veel beter en iedereen weet wat een black box is. Dat voorkomt ook spraakverwarring.

Waarbij de dashcam ook veel voor gebruikt wordt is het tonen op de social media van bloopers en spannende situaties die zich voor je op de weg afspeelde en je opgenomen hebt. Zo kun je die beelden delen met al je vrienden en bekenden.

Wil je meer weten dan kun je een kijkje nemen bij de blogs van Dashcams4you. Klik hier om er heen te gaan.