Celeigenschappen

De celeigenschappen in excel zijn meestal standaard. Dit wil zeggen dat excel er niet echt een eigenschap aan toekent en gewoon de geschreven versie toepast.
Excel is wel slim en kijkt naar de manier hoe iemand de waarde invult. Wordt er bijvoorbeeld 00:00 ingevoerd, dan herkent excel deze celeigenschap meteen als tijd.
Natuurlijk kan niet altijd automatisch de goede eigenschap worden overgenomen, dus moet je deze zelf toepassen.

Om de celeigenschappen te kunnen veranderen kun je op de rechtermuisknop drukken op een geselecteerde cel. Vervolgens kies je hier de keuze celeigenschappen.
Dit kan je ook met de sneltoets Ctrl + 1 openen.
Celeigenschappen openen.
Vervolgens krijg je het scherm Cellen opmaken te zien met 6 verschillende tabbladen.

Getal

Uitleg van celeigenschappen tabblad getal.
Het eerste tabblad is getal. Hier kun je de eigenschap van de cel aanpassen. Dit wil zeggen dat je kan aangeven wat voor invoer in de cel is.

  • Standaard
    Dit is de standaard keuze als excel de invoer niet herkend. Hierbij is er geen speciale eigenschap geactiveerd.
  • Getal
    Als je cijfers in een cel hebt kan is dit een goede eigenschap. Je kan het aantal decimalen, een punt tussen de duizendtallen en dat het rood moet kleuren bij een negatief getal kiezen.
  • Valuta Als eerste kan je hier natuurlijk het valuta symbool selecteren, bijvoorbeeld het euro teken. Daarnaast kan je net als bij getal kiezen voor een rode opmaak bij een negatief getal en voor het aantal decimalen.
  • Financieel Hier kan je net als bij valuta het symbool selecteren, je kan het aantal decimalen aangeven. Maar je kunt hier niet de opmaak rood laten zijn bij een negatief getal.
  • Datum Als de invoer een datum is kan je deze optie kiezen. Er zijn tal van mogelijkheden om de datum weer te laten geven.
  • Tijd Bij een tijd hoort deze eigenschap. Ook hier zijn weer talloze mogelijkheden om dit weer te laten geven.
  • Percentage Met een percentage invoer is dit de eigenschap die erbij hoort. Je kunt ook nog het aantal decimalen kiezen.
  • Breuk Hier kan je selecteren in welke mate je de breuken weer wilt laten geven.
  • Wetenschappelijk Hier kan je ook het aantal decimalen invoeren.
  • Tekst Als je alleen maar invoer hebt die als tekst gezien moet worden dan kan je deze optie selecteren.
  • Speciaal Hier heeft excel al een paar speciale opties neergezet die je kan gebruiken als opmaak van je cel.
  • Aangepast Als laatste is er de optie aangepast. Dit kun je toepassen in al de optie’s geen geschikte eigenschap vindt en je hem zelf wilt invoeren. Selecteer eerst iets wat in de buurt komt van jouw eigenschap om te zien hoe je de perfecte eigenschap maakt.

Uitlijning

Op het tweede tabblad kan je de uitlijning van de invoer in de cel instellen.

Je kan hier instellen of de tekst schuin moet staan, aan welke kant van de cel hij uitgelijnd moet zijn, of hoe dat de tekst moet inspringen. Maar je kunt hier ook weer cellen samenvoegen, ookal kan je dit makkelijker aanpassen op het lint.

Lettertype

Het volgende tabblad is er helemaal op gericht om het lettertype van de text in een cel aan te passen. De basis instellingen kan je op het lint ook, alleen kan je hier de meer instellingen toepassen. Naast het lettertype en de grootte veranderen kun je hier de speciale opmaak, vet, cursief en onderstreept aanzetten. Ook of het superscript of subscript is.

Rand

Hier kan je de rand oftewel het kader instellen die rondom een cel of selectie komt. Dit kan je op het lint aanpassen, alleen heb je hier meer uitgebreide optie’s om een goede keuze te maken.

Opvulling

Je kunt hier de achtergrondkleur van een cel aanpassen. Je kunt naast de keuze van de kleur, ook nog een keuze maken uit diverse patronen.

Bescherming

Hier kan je een cel beveiliging meegeven. Als je wilt dat andere mensen de celinhoud niet mogen zien of mogen overschrijven dan zijn dit de juiste optie’s.
Er is een hele uitleg over hoe je de beveiliging goed aanzet. Klik hier om meer te lezen over beveiliging van cellen.

Voor meer Excel tips ga je naar excelweb.nl