broche kopen online

Je hebt vast wel een ouder familielid die je altijd ziet met een broche. Hoewel je dat stiekem erg mooi vindt durf je zelf geen broche te dragen omdat het iets is voor “omaatjes”. Nee hoor, de traditionele broche is helemaal hip, uiteraard wel met een eigentijds design. Door een broche te dragen zet je een lange traditie voort, toen jouw tantes nog lang niet geboren waren!

 

Bronzen broche

De eerste broches stammen uit de Bronstijd, in de archeologie spelen ze een belangrijke rol omdat de broche in de loop der eeuwen sterk veranderd is. Wanneer er bij opgravingen een oude broche wordt gevonden is het direct duidelijk uit welke periode deze stamt.

 

Fibula broche

Voor de Romeinen had de broche een praktische functie, het was namelijk een klem om een mantel vast te pinnen. Ze zagen eruit als een soort veiligheidsspeld. Daarnaast gaf het ontwerp aan tot welke klasse de persoon behoorde, zo zag je direct met wie je te maken had. Niet alleen de Romeinen droegen deze sieraden, ook de barbaren droegen een broche, vaak gemaakt van been.

 

Keltische broche

De broches uit de Keltische cultuur zijn indrukwekkende kunstwerkjes. De Tara broche behoort tot de meest gedetailleerde broches in de wereld. In Victoriaanse tijden werd de broche gebruikt als symbool van rouw. In de sieraden werd menselijk haar verwerkt, soms als pigment om de broche kleur te geven. Dubbelzijdige broches lieten aan de ene zijde een haarlok zien en aan de andere zijde een portret van de overledene.

 

Meer dan een versiering

Je ziet het; niet alleen heeft de klassieke broche een rijke historie, je kunt er ook een verhaal mee vertellen. Een broche is een persoonlijk sieraad, een uitdrukking van wie je bent. Tegenwoordig is de broche vooral decoratief, je zult geen haren aantreffen of andere zaken. Wel kun je tegenwoordig kiezen uit vele prachtige ontwerpen waarin lang vervlogen tijden weer tot leven komen, en je ziet alle culturen terug in de uiteenlopende stijlen. Via de webshop kun je alle soorten broches met elkaar vergelijken, je zult zien dat er ook voor jou een mooi exemplaar tussen zit.