2ehands grafsteen

Gun die steen een 2e kans

Het natuursteen van grafsteen is miljoenen jaar oud. Wist je dat grafstenen na verwijdering van het graf tot puin worden gemalen? Kostbaar materiaal dat letterlijk nog duizenden jaren mee zou kunnen verdwijnt als puin bij het grof vuil.

grafmonument

Het kan echter ook anders. Als een steenhouwer de grafsteen na bijv. 10 of 20 jaar zorgvuldig verwijdert is de kans op beschadigingen minimaal. In de steenhouwerij schuurt men de steen weer helemaal kaal. De tweedehands grafsteen verschilt in niets meer van een “nieuwe” steen.

Het kan gelukkig ook anders. Wanneer de steenhouwer een grafsteen zorgvuldig van het graf verwijdert kan dit zonder beschadigingen. In zijn werkplaats wordt de steen helemaal kaal geschuurd. De 2e-hands steen ziet er dan als een nieuwe grafsteen uit.

Nabestaanden kiezen de gewenste vorm en tekst. De steenhouwer maakt de steen naar de wensen van de klant en plaatst deze op het graf.

Als nabestaanden een grafsteen komen uitkiezen kunnen ze ook kiezen voor deze 2e handsteen. Dat scheelt veel CO2 uitstoot. Nieuwe stenen komen meestal uit China waar het uitzagen energie kost en vervolgens moeten de zware stenen naar Europa Nederland getransporteerd worden. Dat alles hoeft bij een steen met een tweede kans niet.

Circulaire grafstenen

Valt een tweedehands grafsteen altijd te gebruiken?  Nee, dat zeker niet. Behalve  oude tekst van de steen wegsnijden moeten bijvoorbeeld ook bevestigingen als oude ankers uit geboord worden. De steen moet verder klaar gemaakt worden voor nieuwe tekst te kunnen beitelen (meestal wordt deze gezandstraald) Meer dan de helft van de steen verdwijnt met het recyclen. Het opnieuw prepareren kost dus veel tijd en qua kosten ben je waarschijnlijk niet duurder uit met een nieuwe steen. Maar het is wel een goed voorbeeld van eenvoudige vergroening.

Van RVS grafmonumenten wordt het staal gerecycled. Een duurzame oplossing.

In Belgie

Bij onze zuiderburen biedt de begraafplaats in Zonnebeke 54 oude grafmonumenten te koop aan. Het betreft graven met grafmonumenten en grafstenen waarvan de concessies niet werden verlengd. Het gaat om bijzondere graven met beeldbepalende of architectonische waarde van geruimde graven

Een mooi Tweedehandsje

De begraafplaats hanteert drie prijscategorieën, De tweedehands graven met grafmonument gaan voor 1.500 euro, 1.125 euro of 750 euro. Een mooie ruime tweedehandse grafkelder heb je al vanaf 250 euro.

De beeldbepalende grafmonumenten liggen dicht bij de kerk. Vroeger waren dit deze plaatsen gereserveerd voor de notabelen. Tijden veranderen en nu kun je bijna letterlijk voor een dubbeltje op de eerste rij komen te liggen.

Veel bewoners zijn positief over dit initiatief. Ze zijn blij dat de mooie en beeldbepalende grafstenen  behouden blijven voor het oude gedeelte van de begraafplaats. De authentieke sfeer blijft behouden. Bewoners krijgen zo ook de kans om dichter bij de grootouders te komen liggen. En vaak vinden ze “zo’n arduinen graf” gewoon veel mooier dan een glimmend nieuw graf.

Toch heeft een nieuw modern grafmonument bij de meeste bewoners de voorkeur.  Maar misschien dat die over honderd jaar als tweedehandsje voor een mooi prijsje opnieuw gebruikt worden….

Memorabel persoonlijke grafkunst

Memorabel realiseert stijlvolle moderne grafmonumenten voor iedereen. Ook bijzondere, eigentijdse en abstracte gedenktekens voor een babygraf of een kindermonument. Ontwerpen die aansluiten bij uw wensen en eisen. Weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk deze website of maak een afspraak.

Bel 0320-218676 of stuur een e-mail naar info@memorabel.nl. Ik luister aandachtig en met respect zodat ik uw wensen zorgvuldig kan vertalen naar bijzondere en persoonlijke gedenktekens.