Wat is de inhoud van een brandblusser?

Wat is de inhoud van een brandblusser? Dat hangt helemaal af van wat voor type brandblusser het is. Onder druk gezette blussers bevatten stikstof N2 en water, poeder of CO2, het stikstof bregnt het blusstof CO2, poeder of schuim omhoog door een opnamebuis en uit de slang. Om te voorkomen dat brand zich kan uitbreiden is het belangrijk dat de brand snel geblust wordt. Dit kan met water of een brandblusser. In bedrijven hangen altijd brandblussers. In brandblussers zit verschil. Je hebt bijvoorbeeld een schuimblusser, poederblusser en CO2 blussers. Qua model brandblusser lijken een schuimblusser en poederblusser erg op elkaar.

Schuimblussers

Met een schuimblusser kun je A en B branden blussen. A en B branden zijn een brandklasse. A staat voor vaste stoffen brand en B voor vloeistoffen brand. In ruimtes waar je geen nevenschade wilt hebben na het blussen van een brand, wordt geadviseerd een schuimblusser te kopen. In kantoren of auto’s wordt aangeraden om geen poederblusser te nemen. Een schuimblusser is een brandblusser met water en schuim. Dit is een substantie dat voor een verkoelende werking zorgt. Het is niet schadelijk voor het milieu.

Poederblussers

Poederblusser is geschikt voor A, B en C branden. Met een poederblusser blus je dus vaste stoffen branden, vloeistof branden en gasbranden. Met een poederblusser kun je dus veel soorten branden blussen en is ook nog eens voordelig in aanschaf. Maar een poederblusser heeft een groot nadeel. Het laat heel veel nevenschade achter. In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.

CO2 koolzuursneeuwblussers

Een CO2 brandblusser of koolstofdioxide brandblusser herken je aan de zwarte sneeuwkoker aan het uiteinde van het blusapparaat. Let daar zeker mee op, want het uiteinde kan bij gebruik heel koud worden en zelfs brandwonden veroorzaken. Aangezien ze geen nevenschade veroorzaken, worden co2 brandblussers vaak gebruikt in musea, scholen en ruimtes met elektrische apparaten. In keukens van horecazaken zijn dit type brandblussers zelfs verplicht.

Brandblusser kopen: waarop letten?

Een brandblusser kopen is een belangrijke stap voor uw brandveiligheid. Ze kunnen de brand in je woning of auto vertragen en blussen. Let op bij de aankoop dat ze voldoen aan de voorgeschreven veiligheidsstandaarden om zeker te zijn van de kwaliteit.

CE-markering

Naast de kader met informatie over de samenstelling en de brandklasse, zie je rechts verschillende kentekens en nummers. Ze vertellen aan welke normen en richtlijnen ze voldoen. Het voorkomen van de letters CE geeft aan dat de brandblusser voldoet aan de voorschriften van de Europese PED-richtlijn (van 97/23/EG). Concreet betekent dit dat je apparaat geslaagd is voor alle testen die deze richtlijn vereist. En dit zowel voor het reservoir als voor de accessoires op het vlak van drukrisico’s. Het nummer naast de CE-markering is het nummer van de Europese instantie die de controles heeft voorgezeten. Dat kan verschillen van apparaat tot apparaat.