Almanak drukken of almanak maken

Almanak drukken of almanak maken

Een almanak maken of almanak drukken is een bijzondere manier om herinneringen te vangen in een unieke uitgave. Steeds meer studentenverenigingen, studieverenigingen, opleidingen, faculteiten en jaarverenigingen maken ieder jaar weer een prachtig aandenken aan deze bijzondere (studenten)tijd. Wat is er nu mooier dan alle belevenissen, anekdotes en verhalen te bundelen in een opvallende uitgave? Naast mooie foto’s, een prikkelend lay-out en leuke teksten, wordt een almanak doorgaans verrijkt in de afwerking. Zo wordt er vaak gekozen voor speciaal (dikker) papier, een harde cover, een cover van kunstleer of linnen, foliedruk, spot-UV, glow-in-the-dark inkt en vele andere opties! Met de hedendaagse (druk)technieken die worden gebruikt en de speciale afwerkingsopties die beschikbaar zijn is er een hele hoop mogelijk. Zo worden er bijvoorbeeld zelfs almanakken geproduceerd met een houten of metalen omslag! Wil je een almanak drukken of almanak maken? Verdiep je dan goed in de mogelijkheden, maar hou wel rekening met je beschikbare budget. Speciale afwerkingsopties kunnen vaak prijzig zijn. Wil je toch wat bijzonder aan de almanak toevoegen? Denk dan bijvoorbeeld eens aan een leuk leeslint, een harde cover of een afwerking met glans- of mat laminaat. Dit zijn betaalbare opties voor de verrijking van een almanak!

Online je eigen jaarboek of almanak maken

Tegenwoordig zijn er enkele aanbieders/producenten van almanakken die een online editor hebben ontwikkeld om zelf, online een professionele almanak te kunnen maken. Je hoeft geen cursussen of workshops te volgen om een drukklare PDF van je almanak te kunnen genereren. Vaak wordt dit gedeelte onderschat en blijkt het in de praktijk lastig om een foutloos document te maken in Adobe Indesign. Dit is wel echt nodig om de almanak foutloos te kunnen drukken en blijft een lastige opgave voor ‘hobby vormgevers’. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een flyer of poster, zijn er bij een boek of magazine een hele hoop meer/andere (technische) instellingen die moeten kloppen om een mooi eindresultaat te kunnen garanderen. Met een online editor (vaak een ‘uitgeklede’ versie van bijvoorbeeld Adobe Indesign) kun je gemakkelijk en foutloos een almanak of jaarboek studentenvereniging maken. Het systeem zorgt voor het afvangen van eventuele (technische) foutjes en werkt intuïtief. Je hoeft geen software aan te schaffen, te downloaden of te installeren. Inloggen is voldoende, dus je kunt werken waar en wanneer het jou uitkomt. Handig! Een goed voorbeeld van zo’n online editor is bijvoorbeeld YPSA – online editor. (klik voor meer info) Deze editor is speciaal ontwikkeld voor het vormgeven van jaarboeken, almanakken, herinneringsboeken, schoolkranten, jubileumboeken en magazines.

Almanak laten drukken of (digitaal) printen?

Je kunt een almanak tegenwoordig laten drukken of digitaal laten printen. Vroeger werd er alleen maar gebruik gemaakt van grote offset drukpersen. Inmiddels heeft digitaal printen de laatste jaren een enorme opmars gemaakt en is deze manier van produceren vaak de standaard geworden. Het verschil in scherpte en kwaliteit is vaak te verwaarlozen, terwijl je voorheen echt een groot verschil zag tussen digitaal printen en offset drukken. Doorgaans worden de wat lagere oplages (tot +/- 200/250 almanakken) digitaal geprint en is voor de hogere oplages offset drukken interessant. Offset drukken is bij hogere oplages al snel een goedkopere optie. Wanneer je een almanak wil maken of drukken en je ergens een offerte aanvraagt, zal de stukprijs die je geoffreerd krijgt dus ook afhangen van het totale aantal almanakken dat je wilt laten drukken. Kortom: Wil je ook zo’n leuke almanak drukken of maken? Laat je dan goed informeren, zorg dat je bij eventuele prijsopgaven gelijke specificaties met elkaar vergelijkt en kies voor een partij die een goede begeleiding biedt gedurende het traject.